BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 19, 2010

Daging masak hitam

1kg daging dipotong dan direbus barsama
3/4 cawan (tiga perempat cawan) kicap cap kipas udang botol merah
dan air yg melebihi paras daging

bahan ini digoreng dan diblender kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
10 tangkai cili kering

bahan ini diblender basah
3 labu bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia

bahan untuk menumis
sedikit bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, 1 biji buah pelaga

1. rebus daging bersama kicap
2. panaskan minyak, tumis bhn penumis, masukan bahan2 kisar
    basah, masak sampai naik bau,
3. masukan bahan kisar goreng,
4.masukan daging bersama2 air rebusan , masak sampai kering
   atau bolih juga masukan bhn2 td kedlm daging..dan masak
   sampai kering
( tak perlu masukan garam, sebab kicap tu dah cukup masin)

2 comments:

Unknown said...

Saya dah cuba dah buat resepi ni puan. Sedap sgt. Smpai menjilat ibu jari. semoga puan dimurahkan lagi rezeki dan dipanjangkan umur. 😊😊

inarina said...

Alhamdulillah...t.kasih atas doanya...😁😁😁 moga kita sama2 dimurahkan rezeki...aminnn🌹🌹🌹