1kg daging dipotong dan direbus barsama
3/4 cawan (tiga perempat cawan) kicap cap kipas udang botol merah
dan air yg melebihi paras daging
bahan ini digoreng dan diblender kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
10 tangkai cili kering
bahan ini diblender basah
3 labu bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
bahan untuk menumis
sedikit bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, 1 biji buah pelaga
1. rebus daging bersama kicap
2. panaskan minyak, tumis bhn penumis, masukan bahan2 kisar
basah, masak sampai naik bau,
3. masukan bahan kisar goreng,
4.masukan daging bersama2 air rebusan , masak sampai kering
atau bolih juga masukan bhn2 td kedlm daging..dan masak
sampai kering
( tak perlu masukan garam, sebab kicap tu dah cukup masin)
Friday, November 19, 2010
Daging masak hitam
Posted by inarina at 12:45 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Saya dah cuba dah buat resepi ni puan. Sedap sgt. Smpai menjilat ibu jari. semoga puan dimurahkan lagi rezeki dan dipanjangkan umur. ππ
Alhamdulillah...t.kasih atas doanya...πππ moga kita sama2 dimurahkan rezeki...aminnnπΉπΉπΉ
Post a Comment