5 biji telur ayam atau telur itik( bolih jugak kalau nak rebus)
3 ulas bwg merah( potong)
2 ulas bwg putih( potong)
1 inci hali (potong)
2 sudu mkn rempah kari( bancuh dgn sedikit air)
daun kari(kalau ada)
3 cawansantan
garam, minyak untuk menumis
CARANYA
panaskan minyak, tumis bawang merah , bwg putih, halia goring sampai garing,
masukan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air, goring sampai naik minyak,
masukan santan, garam , kalau ada kiub bubuh 1/4 jer..tunggu sampai mendidih,
pecah kan telur kedalam periuk tadi.. jgn dikacau, nanti telur tu hancur..balikan kuah perlahan2,
bila agak telur dah hampir keras, baru lah di kacau2 kan telur tu,
rasa lah tawar masin nya.. telur tu kalau direbus dulu pun bolih..
Monday, November 1, 2010
kari telur
Posted by inarina at 7:28 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment