BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, November 2, 2010

cucur kembung mak tua

1 kg tepung gandum
1 pack mauripan yis
2 sudu gula
sedikit garam
2 cawan air
caranya
 cair kan mauripan yis dgn 2 cawan air, masukan gula dan garam,
masukan tepung sedikit demi sedikit, uli lembut dgn hujung2 jari,
kalau lembik masukan tepung lagi, adunan  itu tak terlalu lembut
dan tak terlalu keras.
setelah siap adunan, taburkan tepung diatas dulang, ambil adunan tadi,
letak didlm dulang, tabur sedikit tepung diatasnya, supaya tak melekat,
tekan2 kan setebal 1/2 inci, dan potong dgn pisau, bentukan empat segi ,
selepastu letak didalam dulang yg sudah ditabur tepung terlebih dahulu,
panaskan minyak, dan goreng sampai kuning, sdp dimkn bersama
susu pekat manis, kari, sardin, kuah kacang, madu, sekaya, dan sedap juga dicelup
ker dlm air milo , tea, atau air kopi panas,,ermmm  hihihi

0 comments: