1 kg tepung gandum
1 pack mauripan yis
2 sudu gula
sedikit garam
2 cawan air
caranya
cair kan mauripan yis dgn 2 cawan air, masukan gula dan garam,
masukan tepung sedikit demi sedikit, uli lembut dgn hujung2 jari,
kalau lembik masukan tepung lagi, adunan itu tak terlalu lembut
dan tak terlalu keras.
setelah siap adunan, taburkan tepung diatas dulang, ambil adunan tadi,
letak didlm dulang, tabur sedikit tepung diatasnya, supaya tak melekat,
tekan2 kan setebal 1/2 inci, dan potong dgn pisau, bentukan empat segi ,
selepastu letak didalam dulang yg sudah ditabur tepung terlebih dahulu,
panaskan minyak, dan goreng sampai kuning, sdp dimkn bersama
susu pekat manis, kari, sardin, kuah kacang, madu, sekaya, dan sedap juga dicelup
ker dlm air milo , tea, atau air kopi panas,,ermmm hihihi
Tuesday, November 2, 2010
cucur kembung mak tua
Posted by inarina at 2:37 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment