BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 19, 2010

Daging masak hitam

1kg daging dipotong dan direbus barsama
3/4 cawan (tiga perempat cawan) kicap cap kipas udang botol merah
dan air yg melebihi paras daging

bahan ini digoreng dan diblender kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
10 tangkai cili kering

bahan ini diblender basah
3 labu bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia

bahan untuk menumis
sedikit bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, 1 biji buah pelaga

1. rebus daging bersama kicap
2. panaskan minyak, tumis bhn penumis, masukan bahan2 kisar
    basah, masak sampai naik bau,
3. masukan bahan kisar goreng,
4.masukan daging bersama2 air rebusan , masak sampai kering
   atau bolih juga masukan bhn2 td kedlm daging..dan masak
   sampai kering
( tak perlu masukan garam, sebab kicap tu dah cukup masin)

Wednesday, November 10, 2010

ketam masak sambal

3 ekor ketam dibersih kan

bahan blend
10 tangkai cili kering
2 labu bwg besar
sedikit belacan

minyak masak
1 sudu kecil gula
garam

caranya
panaskan minyak, tumis bahan blend td, sampai garing dan naik minyak,
masukan sedikit gula, garam, masukan ketam
dan sedikit air, setelah ketam masak, bolihlah dihidangkan.

ketam masak lemak cili api

3 ekor ketam
2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
1 btg serai dan daun kunyit
serbok kunyit
daun kunyit

bahan blend
7 tangkai cili api
bwg merah
garam

cara nya
masuk kan semua bahan kedlm periuk kecuali pati santan.
masak hingga mendidih, masukan pati santan,
tunggu sekejap, dan bolihlah diangkat.

ketam masak lemak putih

ketam dibersihkan
santan cair
bawang besar dihiris
bawang putih dihiris
cili masak dihiris
daun kunyit
garam
pati santan

CARANYA
masukan kesemua nya kedlm periuk kecuali pati santan..
. masak sehingga mendidih, masukan pati santan.
biar kan dia mendidih sekejap...dan angkat

Tuesday, November 2, 2010

sambal ikan

ikan dibersihkan, lumur garam kunyit dan digoreng

*7 tangkai cili kering atau cili masak
*1 labu bwg besar
(* blender)

sambal tumis sotong

600 g  sotong dibersihkan dan diletakan diatas api sekejap, bg keluar air

*10 tangkai cili kering
*1 labu bwg besar
  *sedikit belacan
(*blender)

1 labu bwg besar dipotong bulat
asam jawa, gula , garam, minyak

cara-caranya
panaskan minyak, tumis bahan yg telah di blend td, masukan gula,
asam jawa dan garam, masak sampai naik bau, masukan air sotong tadi,
masak sampai pekat, barulah dimasukan isi sotong tadi, kacau2 sekejap,
apabila sotong dah masak, masukan bawang yg telah dimayang bulat tadi,
kacau dan kacau sekejap, dan hidangkan

gulai asam tempoyak

ikan dibersihkan,

*10 biji cili api
*1 biji cili masak
*3 ulas bwg merah
(*ditumbuk atau diblend)

2 batang serai diketuk2
2 senduk tempoyak 
 sedikit serbok kunyit, garam, serbuk perasa
( kalau suka bolih dimasak bersama isi petai,  timun masak, timun muda )

caranya
masukan kesemua bahan ke dlm periuk, masukan air,
kacau2kan tempoyak supaya hancur, masak hingga
mendidih dan ikan masak.

rendang ayam basah

1/2 ekor ayam dibersihkan

BAHAN UNTUK DIBLEND
7 tangkai cili kering( cili api, janji pedas)
1 btg serai
1 labu bwg besar
1 ulas bwg putih
1 inci halia

daun kunyit dicarik2kan
sedikit serbok kunyit , garam, santan cair, santan pekat

CARANYA

masukan kesemua bahan kedlm periuk, kecuali santan pekat
masak sehingga ayam betul2 masak, last skali.. masukan santan pekat,
kacau sekejap, dan bolih lah dihidangkan

pizza kampung muhibbah

1kg tepung gandum
1 pack mauripan yis
2 cawan air
gula, sedikit garam

cair kan yis dgn 2 cawan air, masukan gula dan garam, cairkan
masukan tepung sedikit demi sedikit, uli dgn hujung  jari, kalau
lembut tambah tepong lg, adunan ini, tidak terlalu lembut dan
tidak terlalu keras, ketepikan

untuk ramuan diatasnya
daging dipotong kecil2 
isi ayam potong kecil2
(kedua2 ni digaul garam ,panaskan sedikit minyak dan goreng
hingga masak secara berasingan)angkat dan ketepi kan
nugget dan sosej digoreng dan dipotong2

1 biji cili benggala potong dadu
sedikit nenas dipotong dadu
bawang besar dipotong dadu

cili sos
keju mozarella halal
margerine
caranya
celup tgn kedalam tepung, ambil secukup nya adunan tepung tadi,
sapu kan loyang pembakar dgn minyak atau mentega ratakan adunan
tepung didalam loyang pembakar, apabila adunan dah rata
ratakan pula mentega atau margerine diatas nya, rata kan pula cili sos,
tabur kan semua bahan diatas nya last sekali barulah tabur kan 
 mozarella, yg telah dipotong kecil2, bakar didalam oven yang bersuhu 180% c 
sehngga garing dibawahnya..buat lagi seperti tadi didlm loyang yg lain pula..
.sampai tepung tu habis mmg sedap dan kenyang... cubalah
( 1 kg tpg anggaran 4 keping pizza yg sederhana besar)

( bahan diatas pizza, ikut kesukaan  dan citarasa sendiri, bolih jugak bubuh cendawan,
rendang, satay)

cucur kembung mak tua

1 kg tepung gandum
1 pack mauripan yis
2 sudu gula
sedikit garam
2 cawan air
caranya
 cair kan mauripan yis dgn 2 cawan air, masukan gula dan garam,
masukan tepung sedikit demi sedikit, uli lembut dgn hujung2 jari,
kalau lembik masukan tepung lagi, adunan  itu tak terlalu lembut
dan tak terlalu keras.
setelah siap adunan, taburkan tepung diatas dulang, ambil adunan tadi,
letak didlm dulang, tabur sedikit tepung diatasnya, supaya tak melekat,
tekan2 kan setebal 1/2 inci, dan potong dgn pisau, bentukan empat segi ,
selepastu letak didalam dulang yg sudah ditabur tepung terlebih dahulu,
panaskan minyak, dan goreng sampai kuning, sdp dimkn bersama
susu pekat manis, kari, sardin, kuah kacang, madu, sekaya, dan sedap juga dicelup
ker dlm air milo , tea, atau air kopi panas,,ermmm  hihihi

ikan masak asam tumis

ikan dibersihkan dilumur garam kunyit dan digoreng
asam jawa, garam , buah tomato,
kalau suka bolih jugak masukan daun kesum
bwg besar dipotong bulat

bahan2 untuk diblend halus
7 tangkai cili kering
3 ulas  bwg kecil

panas kan minyak, tumis bahan kisar, sehingga garing dan kemerah2an,
masukan air asam jawa, sedikit air, garam, biar mendidih, masukan ikan,
akhir sekali masukan bwg yg dipotong bulat, biarkan mendidih sekejap dan angkat.

ayam masak ros

1 ekor ayam dipotong di lumur dgn garam kunyit dan digoreng terlebih dahulu
1/2  cawan susu cair
1 cawan tomato purry

BAHAN UNTUK DIBLEND

1 labu bwg besar
1 inci halia
2 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering atau cili masak( ganti dgn cili sos pun bolih)

BAHAN UNTUK MENUMIS

sedikit bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga
sedikit minyak

panas kan minyak, tumis bahan penumis, masukan bahan blend tadi ,
masak sampai wangi, masukan susu cair dan tomato purry
kacau2 lagi, masukan sedikit air, ayam yg tlh digoreng tadi.. masukan
sedikit garam, jgn bnyk sangat, sbb ayam td dah ada garam, secukup rasa ,
masak sampai agak pekat sedikit, angkat, hidang kan didalam pinggan,
tabur dgn daun sup/bwg , mkn dgn nasi tomato, nasi putih, nasi minyak

ayam masak merah

1 ekor ayam dibersihkan, dan dipotong, lumur garam kunyit, goreng
2 labu bawang besar dipotong bulat
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dipotong kecil2
2 biji cili masak dipotong
3 senduk cili sos
garam/ daun sup daun bawang

CARANYA
panas kan minyak, tumis bwg besar, bwg putih, halia, sampai layu
masukan cili sos dan sedikit air, masukan ayam, garam secukup rasa,
masukan cili masak, kacau sekejap...angkat... dan hidangkan , tabur dgn daun sup daun bwg

ikan masak lemak cili api

ikan dibersihkan , masukan dlm periuk
10 biji cili api( cili kering pun bolih jugak, janji pedas)
3 ulas bwg merah
1 btg serai
garam secukup rasa 
2 keping asam gelugor( atau asam keping)
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
sedikit serbok kunyit
CARANYA
masukan semua bahan kedlm periuk, kecuali santan pekat,
hendaklah sentiasa dibalik2kan kuahnya perlahan2 , masak
sehingga mendidih, setelah ikan betul2 masak , masukan santan pekat,
balik2 kan kuah nya sekejap, terus angkat

( kalau suka, bolih juga dimasak bersama timun, nenas, terung, dan mcm2 sayur yg sesuai)

Monday, November 1, 2010

cara buat pajeri

nenas atau terung atau peria atau buah kedondong
bwg merah
bwg putih
1 inci halia
2 sudu mkn rempah kari
sedikit santan
sedikit udang kering
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
sedikit gula merah atau gla putih
sedikit kerisik, garam

CARANYA
panaskan minyak , tumis bahan seperti bwg merah, bwg putih,
halia, kulit kayu manis bunga lawang, bunga cengkih,buah pelaga,
sampai garing, masukan rempah kari yg tlh dibancuh dgn sedikit air ,
kacau2 sampai naik minyak, masukan kerisik, udang kering, dan santan
masukan gula dan garam masak sampai nenas tu lembut dan kuah nyer pekat..

cara buat rendang

1 kg daging atau ayam atau udang dibersihkan
1 sudu kerisik
5 cawan santan
daun kunyit atau daun limau purut
sedikit gula, garam, sedikit serbok kunyit

BAHAN UNTUK DI BLENDER
15 tangkai cili kering
5 batang serai dihiris 
2 labu bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
sedikit kelapa parut
1 inci lengkuas (kalau ada)

masukan kesemua bahan kedalam kuali, kecuali daun kunyit atau daun limau purut,
alih2 kan selalu dgn perlahan2 supaya tidak berkerak disebelah bwh,
masak sampai kering, bila dah hampir kering..masukan daun2 tadi..
kacau2 sebentar...dan angkat

cara buat sup

ayam atau daging dicuci bersih
masukan dalam periok dan direbus berserta
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
dan bahan yg ditumbuk iaitu:

1/2 sudu kecil  jintan manis,
1/2 sudu kecil  jintan putih
1/2 sudu kecil biji rempah(biji ketumber)
dan lada hitam atau lada sulah
(paling sng, guna saja rempah sup segera atau sup bunjut, tapi kurang sedap sikit)

dan sedikit kiub ikan bilis

sementara tunggu rebusan mendidih...  hiris:
1 labu bwg besar
2 ulas bwg putih 
1 inci halia
panaskan minyak tumis bahan2 ini sampai garing dan
angkat tanpa minyak terus masukan
kedlm sup yg sdg mendidih tadi, masukan garam secukup rasa

sendukan kedlm mangkuk dan tabur daun bwg, daun sup, bwg goreng
sdp dimkn bersama nasi putih, meehon, mee, kueteow.
 
SAMBAL KICAP
beberapa tangkai cili api, 1 ulas bwg putih ditumbuk, tuang sedikit kicap...

cara buat sambal tumis

5   biji telur ayam direbus atau digoreng mata kerbau

BAHAN UNTUK BLEND
7 tangkai cili kering
 2 labu bwg besar
sedikit belacan

sedikit gula, garam, dan asam jawa( tak ada pun tak per)
minyak, sedikit kiub ikan bilis kalau ada

CARANYA
tumis bahan yg telah diblender tadi.. masukan gula, garam asam, sedikit kiub
masak sampai naik bau dan naik minyak..
masukan sedikit air..masak sampai cili pekat sedikit,
masukan telur, masak sampai sedap.. angkat

(bahan2 ini sama juga dgn bahan2 sambal tumis yg lain )
(kalau sambal tumis ikan masin atau ikan bilis hendaklah digoring dahulu ikan tu.. kalau tak goreng pun bolih jugak)

hati masak serai

1/2 kg hati lembu dipotong nipis dan dibersihkan
( daging pun bolih jugak)

( bahan untuk diblender)
7 tangkai cili kering
5 batang serai
1 labu bwg besar
1 ulas bwg putih
1 inci halia
 garam , sedikit gula

1 inci lengkuas( kalau ada)

CARANYA

panas kan minyak, tumis bahan yg tlh diblender,
masukan gula goreng2 kan sampai naik bau, masukan hati ,
goreng2 sekejap,masukan air melebihi paras hati,
apabila hampir kering masukan garam.. dan masak sampai kering dan wangi
*petua( hati ni..kena betul2 masak, kalau kurang masak, hanyir dan tak sedap)

sambal ubi kentang dgn telur

6 biji ubi kentang kupas kulit dan potong bulat...di goreng sampai masak dan angkat
2 biji telur ayam
 asam jawa, minyak, garam, sedikit kiub ikan bilis

7 tangkai cili kering
satu labu bwg besar
sedikit belacan kalau tak ada pun bolih
(semua ini di blender)

CARANYA
tumis bahan yg telah diblender td sampai garing naik bau dan naik minyak,
masukan sedikit  air.. kiub ikan bilis , masukan ubi kentang yg tlh digoreng td, kacau2
biar kan dia agak lembab2 sedikit dan pecah kan telur kedalm ubi kentang tadi,
kacau2 lg.. dan bolih lah diangkat.....

sayur masak air

sayuran hijau
1 labu bwg  besar
2 ulas bwg putih
1 biji cili masak
1/2 kiub ikan bilis
udang atau ikan bilis
garam secukup rasa

panaskan sedikit minyak, tumis semua bahan kecuali sayur dan kiub,
masukan air dan kiub biar sampai mendidih
barulah dimasukan sayur kacau2 sekejap jgn terlalu lama nanti
sayur akan layu..dan angkat terus tuang kedlm mangkuk

ikan asam rebus

beberapa ekor ikan dibersihkan

*bawang besar,
*5 cili  (kering, cili api, cili masak janji pedas apa pun tak per)
*diblender atau ditumbuk
asam keping, garam secukup rasa
1 btg serai diketuk
sedikit serbok kunyit
kalau ada masukan daun kesum dan bunga kanthan

masukan kesemua bhan berserta 3 cawan air... rebus sampai masak..

kacang pin goring dgn ayam atau daging

sedikit ayam atau daging di potong kecil2( bolih jugak digantikan dgn udang)
kacang pin, cili masak dipotong( campur)
bawang merah, bawang putih, halia (tumbuk2 sedikit)
serbok lada putih atau lada hitam
kicap ( kalau tak nak kicap taruk garam)

panaskan minyak, masukan daging atau ayam..goreng sampai msk,
setelah itu masukan bahan tumbuk tadi goring dan mskan kacang pin
goring2 kan sekejap jgn sampai layu,
masukan lada, dan kicap goring sekejap dan hidangkan

daging atau ayam rebus simple

daging atau ayam...dipotong
1 btg serai diketuk2 jer
1 labu bwg besar potong bulat
2 ulas bwg putih ketuk2 jer
1 inci halia ketuk2 jer
garam

masukan daging atau ayam dgn kesemua bahan2 kedlm periuk...masukan
air banyak la jugak, rebus sampai daging atau ayam betul2 masak.. kena
selalu memerhati ketika  ayam dan daging.. tgh mendidih.. .
supaya tidak meruap dan melimpah keluar.. nanti hilang lah manis daging tu
rasa garam nya..
mmg sedap kalau dimkn bersama nasi putih berserta sambal kicap

CARA MEMBUAT SAMBAL KICAP

beberapa tangkai cili kecil ditumbuk bersama seulas bwg putih
masukan dlm piring dan tuang kicap.. ermmm sedap.. cuba lah..

air asam

2 biji buah tommato dipotong
1 labu bwg besar dicincang
2 biji cili masak potong
3 biji cili kecil potong
asam limau
asam jawa.. kalau ada
belacan , garam
campur semua bahan, dan tekan2 sedikit dgn sudu, sampai semua sebati..
sedap dimkn dgn daging rebus, ayam rebus, daging bakar, ayam bakar, ayam goreng

daging goreng kicap simple

1/2 kg daging (potong nipis )
panas kan minyak , masukan daging, masukan air melebihi paras daging,
masaklah sampai air daging tu kering.. dan daging empuk dan lembut
2 labu bwg besar potong bulat
2 ulas bwg putih dihiris
1 inci halia dipotong
1 biji cili besar di potong
beberapa tangkai cili kecil dibelah atau dikerat2
serbuk lada putih  atau lada hitam
kicap

 masukan kicap lada putih  atau lada hitam kedalam daging yg tlh empuk tadi
goreng2kan hingga rata, last skali masukan semua bhan seperti bwg besar, bwg putih, halia
cili.. goreng kan sekejap..jgn sampai layu.. angkat dan tuang kedalam mangkuk...

kari telur

5 biji telur ayam atau telur itik( bolih jugak kalau nak rebus)
3 ulas bwg merah( potong)
2 ulas bwg putih( potong)
1 inci hali (potong)
2 sudu mkn rempah kari( bancuh dgn sedikit air)
daun kari(kalau ada)
3 cawansantan
garam, minyak untuk menumis

CARANYA
panaskan minyak, tumis bawang merah , bwg putih, halia goring sampai garing,
masukan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air, goring sampai naik minyak,
masukan santan, garam , kalau ada kiub bubuh 1/4 jer..tunggu sampai mendidih,
pecah kan telur kedalam periuk tadi.. jgn dikacau, nanti telur tu hancur..balikan kuah perlahan2,
bila agak telur dah hampir keras, baru lah di kacau2 kan telur tu,
 rasa lah tawar masin nya.. telur tu kalau direbus dulu pun bolih..