ayam atau daging dicuci bersih
masukan dalam periok dan direbus berserta
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
dan bahan yg ditumbuk iaitu:
1/2 sudu kecil jintan manis,
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil biji rempah(biji ketumber)
dan lada hitam atau lada sulah
(paling sng, guna saja rempah sup segera atau sup bunjut, tapi kurang sedap sikit)
dan sedikit kiub ikan bilis
sementara tunggu rebusan mendidih... hiris:
1 labu bwg besar
2 ulas bwg putih
1 inci halia
panaskan minyak tumis bahan2 ini sampai garing dan
angkat tanpa minyak terus masukan
kedlm sup yg sdg mendidih tadi, masukan garam secukup rasa
sendukan kedlm mangkuk dan tabur daun bwg, daun sup, bwg goreng
sdp dimkn bersama nasi putih, meehon, mee, kueteow.
SAMBAL KICAP
beberapa tangkai cili api, 1 ulas bwg putih ditumbuk, tuang sedikit kicap...
Monday, November 1, 2010
cara buat sup
Posted by inarina at 11:34 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment