BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, November 2, 2010

ayam masak ros

1 ekor ayam dipotong di lumur dgn garam kunyit dan digoreng terlebih dahulu
1/2  cawan susu cair
1 cawan tomato purry

BAHAN UNTUK DIBLEND

1 labu bwg besar
1 inci halia
2 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering atau cili masak( ganti dgn cili sos pun bolih)

BAHAN UNTUK MENUMIS

sedikit bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga
sedikit minyak

panas kan minyak, tumis bahan penumis, masukan bahan blend tadi ,
masak sampai wangi, masukan susu cair dan tomato purry
kacau2 lagi, masukan sedikit air, ayam yg tlh digoreng tadi.. masukan
sedikit garam, jgn bnyk sangat, sbb ayam td dah ada garam, secukup rasa ,
masak sampai agak pekat sedikit, angkat, hidang kan didalam pinggan,
tabur dgn daun sup/bwg , mkn dgn nasi tomato, nasi putih, nasi minyak

0 comments: