bahan2nya
1 kg daging dipotong dan dibersihkan
1 biji kelapa diambil santan nya
(ambil sesenduk kelapa parut untuk diblender
dan dibuat bumbunya)
2 sudu kerisik
sedikit serbok kunyit
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
beberapa helai daun kunyit dipotong halus2
bahan2 untuk dibuat bumbu dan diblender
10 tangkai cili kering
3 labu bwg besar
3 ulas bwg putih
11/2 inci halia
5 btg serai
sedikt lengkuas kalau ada
sesenduk kelapa parut
cara membuatnyer
masukan semua bahan kedalam kuali
kecuali daun kunyit
masak sambil dibalik2kan, agar tidak berkerak
disebelah bawah apa bila hampir kering, perlahan kan api,
masak sampai pecah minyak sambil dibalik2kan, masukan
daun kunyit, balik2kan sekejap...dan bolihlah dihidangkan.
Monday, March 7, 2011
RENDANG DAGING
Posted by inarina at 10:47 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment