BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, March 7, 2011

KARI DAGING

bahan2nya

1 kg daging dipotong dan dibersihkan
4 cawan santan
6 biji ubi kentang dibuang kulit, dibelah dua
1/2  buku kiub ikan bilis
garam secukup rasa

bahan2 untuk menumis

5 ulas bwg merah dihiris
3 ulas bwg putih dihiris
1 inci halia dihiris
daun kari puley

sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,
buah pelaga


2 bungkus rempah kari daging
1 sudu kerisik

caranya

panas kan minyak , tumis bawang merah, bwg putih, halia, kulit kayu manis
bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, daiun kari goreng sampai garing, 
masukan rempah kari daging yg telah dibancuh dgn air terlebih dahulu, 
goreng2 kan sampai pecah minyak, masukan kerisik, daging dan dan sedikit air,
dan masak sampai daging empuk, setelah daging hampir empuk,dan pecah
 minyak, masukan pula santan dan ubi kentang, masak sampai ubi kentag empuk,
dan kuahnya hampir pekat sedikit, masukan kiub ikan bilis, garam , 
dan bolihlah dihidang kan, 

mkn bersama dgn roti diwaktu hujan ptg, mmg sedap.....


0 comments: