bahan2nya
1 ekor ikan masin plotan
( dibersihkan dan disucikan, dan digoreng sampai garing angkat dan ketepikan)
1 labu bwg besar dipotong bulat
1 sudu kecil pati asam jawa adabi
serbok perasa
bahan untuk diblender
10 tangkai cili kering
1 labu bwg besar
belacan
caranya,
panaskan minyak, tumis bahan2 yg tlh diblender td dan digoreng2
sampai pecah minyak dan merah tua, masukan sedikit air, asam jawa,
masukan ikan masin, serbok perasa, masak sampai pekat sedikit, dan
masukan bwg besar yg dipotong bulat, kacau2 sekejap dan
bolih lah dihidangkan.
P/S jgn masukan garam, masin ikan tu, dah cukup.
Tuesday, March 8, 2011
SAMBAL TUMIS IKAN MASIN
Posted by inarina at 12:00 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment